Lidské tělo potřebuje pro své fungování energii, tu získává převážně ze stravy. Nevhodná strava a jídelníček se negativně odráží na fungování organismu, ohrožuje mnohé systémy a orgány a nezřídka ústí také v nejrůznější onemocnění, zvláště tzv. civilizační choroby. Zdravá strava naopak podporuje zdraví organismu, zevnitř i navenek dělá tělo vitálnější, mladistvější, atraktivnější…
Již slavný starověký lékař a otec moderní medicíny prohlašoval:
„Nechť je tvé jídlo tvým lékem
a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“
Zdravá strava – jak na to?
Zase tak jednoduché to není
Mnoho z nás chce jíst zdravě. Potíž je v tom, že se těžko definuje, co to zdravá strava vlastně je. Každý člověk je totiž individuální, jeho trávicí soustava a metabolismus funguje odlišně od jiných, má také jiné chutě a zvyklosti. Lidé se liší i v tom, co jim vyhovuje. To platí obecně, také pro zdraví, životní styl, zdravou stravu, jídelníček, potraviny i jednotlivé pokrmy.
Zatímco jedna potravina či pokrm někomu dělá dobře, druhý ho nesnese. Zatímco někomu druhá potravina nebo pokrm přináší potíže, druhému pomáhá se zdravím a vitalitou. Přesto se dá zdravá strava alespoň v základních tezích definovat. Jisté je, že bude obsahovat všechny základní živiny, nejenom makroživiny, ale také mikroživiny (vitamíny a minerální látky). Nebude v ní chybět vláknina, která sice nepřináší výživovou hodnotu, v zažívacím ústrojí má však prospěšný efekt…
Mnoho lidí chce žít zdravě, ale často ani netuší, které živiny by jejich strava měla obsahovat. Nezřídka se také setkáváme s tvrzením tipu:
- „tuky jsou škodlivé“,
- „cukry (sacharidy) nemají ve zdravé stravě co dělat“
- anebo naopak „zdravý jídelníček je jídelníček plný bílkovin“.
Nic z toho samozřejmě není správně, protože žádný extrém není dobrý. Lidské tělo pro své fungování potřebuje všechny tři základní makroživiny, a to ve vyváženém poměru.
Tři základní makroživiny
Zdravá strava se skládá ze třech hlavních složek.
Jde o:
- tuky
- cukry (sacharidy)
- bílkoviny
Ve zdravém jídelníčku by žádná z těchto složek neměla chybět a žádná by také neměla být v nepoměru k těm dalším dvěma.
Tuky
Tuky by měly zaujímat asi 30 – 35 % z celkové přijaté energie za den, zdravá strava se bez nich neobejde. Mělo by jít o tuky z živočišných i rostlinných zdrojů. Tuky mohou škodit, ale také být prospěšné Mezi ty prospěšné patří především nenasycené tuky, nenasycené mastné kyseliny omega 3 a omega 6, a to ve správném poměru.
Z tuků se v lidském těle skládají buněčné membrány nebo některé hormony. Nejsou jen zdrojem energie, podílejí se také na termoregulaci organismu, chrání tělesné orgány před poškozením. Tuky jsou ve stravě nezbytné i proto, že se v nich rozpouštějí vitamíny rozpustné v tucích. Bez tuků by tyto vitamíny lidský organismus neuměl zužitkovat.
Sacharidy
Nejrychleji využitelným zdrojem energie jsou sacharidy (cukry). Ty by měly tvořit 50 – 55 % z celkové přijaté energie za den. Rychlým zdrojem energie jsou však především sacharidy jednoduché, a ve zdravém jídelníčku by neměly chybět ani sacharidy složité. Mezi sacharidy, které však nejsou zdrojem energie, řadíme i vlákninu.
Bílkoviny
Bílkoviny by měly tvořit asi 15 % z celkové přijaté energie za den. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem lidského těla. Jsou nezbytné pro tvorbu svalů, ale i vnitřní orgánů, vylučování hormonů nebo činnost imunitního systému.
Bílkoviny jsou tvořené aminokyselinami. Ve stravě jsou důležité především esenciální aminokyseliny, tedy takové, které lidské tělo neumí samo vytvořit, přesto je nutně potřebuje pro své fungování. Esenciální tedy znamená nutné, nezbytné pro lidské tělo.