Vláknina. Jistě většina z nás tuší, že vlákninu lidský organismus potřebuje, mnohem méně z nás však zdá skutečné důvody. Jisté je jedno, vláknina patří k těm nevstřebatelným složkám výživy. Lidský organismus ji neumí zpracovat, v zažívacím ústrojí se tak vláknina vstřebává jen velmi omezeně – anebo vůbec. Přesto je vláknina součástí výživy, a dokonce zdravou součástí výživy. Proč?
- Vláknina podporuje činnost střev.
- Podílí se na vylučování odpadních látek ven z těla.
- Představuje prevenci mnoha potíží a dokonce i civilizačních chorob.
- Vláknina ve stravě napomáhá regulovat hladinu krevního cukru a inzulínu.
- V neposlední řadě také vláknina napomáhá hubnutí.
Jak může být vláknina prospěšná hubnutí?
Tato informace se jistě hodí, obzvlášť teď těsně před plavkovou sezónou…
Vláknina ve stravě vyvolává pocity sytosti, omezuje nárazové záchvaty hladu, tak je užitečná při hubnutí. Užitečná je i proto, že dokáže snížit chutě na sladké. Je to právě kvůli její schopnosti ovlivňovat hladinu cukru v krvi, brání nadměrným výkyvům hladiny krevního cukru. Hubnutí prospívá i to, že vláknina podporuje činnost střev. Potrava se ve střevech zdrží kratší dobu a dochází tak ke sníženému vstřebávání cukrů a tuků.
To je teorie. Vláknina však hubnutí skutečně podporuje, a potvrzuje to i praxe. Americká vědkyně Joan Slavin to dokázala svou studií, která trvala celých dvanáct let. Za tu dobu sledovala dvě skupiny žen. Jedna skupina měla ve stravě více vlákniny a druhá ne. A na jejich hmotnosti to bylo skutečně poznat. Ve studii šlo konkrétně o 12 g vlákniny za den. Ženy, které měly v jídelníčku o 12 g vlákniny denně, měly dlouhodobě nižší průměrnou hmotnost, a to o celých 5,5 kg (zdroj: 98 % Čechů trpí nedostatkem vlákniny. Jak jste na tom vy?).
Doporučená denní dávka vlákniny
Dospělý člověk by měl denně spotřebovat až 30 g vlákniny. Naprostá většina české populace však takovou dávku vlákniny ve stravě nemá. Průměrný Čech údajně spotřebuje jen polovinu, přesně 11 – 15 g vlákniny (zdroj: 98 % Čechů trpí nedostatkem vlákniny. Jak jste na tom vy?).
Co s tím? Jak zvýšit množství vlákniny v jídelníčku?
4 tipy jak jíst více vlákniny
(zdroj: Vláknina ve stravě a vše, co o ní musíte vědět, Význam vlákniny pro lidské zdraví)
1. Ovoce a zelenina
Bohatým zdrojem vlákniny je ovoce a zelenina. Jde o nedílnou složku zdravé výživy, která je prospěšná v mnoha ohledech. Vysoký podíl vlákniny v ovoci a zelenině je jeden z mnoha důvodů, proč ji jíst?
2. Obiloviny
Bílé pečivo není to pravé ořechové. Když už pečivo, mělo by být celozrnné. Obiloviny se přitom dají využít na nejrůznější obilné kaše, v kombinaci s mnoha potravinami, mj. také v kombinaci se semínky. I semínka přitom vynikají obsahem vlákniny, a nejenom vlákniny. Obsahují celou řadu dalších prospěšných látek.
3. Luštěniny
Luštěniny bývají často neprávem opomíjené. Přitom jde o velmi výživné a zdravé potraviny. A nadýmání? Stačí k luštěninám přidat bylinky, třeba tradiční majoránku.
4. Klíčky
Klíčení je v módě, přesto lidé nekonzumují zdaleka tolik klíčků, kolik by mohli. Klíčky jsou přitom vydatnou zásobárnou cenných živin a také vlákniny.