Stojí pár korun. Dají se použít na tisíc různých způsobů. A navíc jsou mnohonásobně prospěšné pro zažívání a zdraví obecně. To jsou ovesné vločky, česká superpotravina, která si získala nespočet fanoušků. Patříte mezi ně? Pokud ne, je na čase to změnit!
Co jsou to vlastně ovesné vločky?
Jednoduše jde o vločky z ovsa.
Oves se řadí mezi obiloviny (cereálie), tedy rostliny z čeledi lipnicovitých, které se pěstují pro svá semena – obilky. Zrna se mohou užívat celá, broušená, částečně nebo úplně zbavená obalu (kroupy), rozemletá (mouka) apod.
Vločky představují celé zrno ovsa, které se usuší, vytřídí, následně spaří a na rozlisují do finální podoby.
Na rozdíl od jiných a také známějších obilovin, jako je například pšenice, neobsahuje oves přirozeně lepek. Je to přirozeně bezlepková potravina. Potíž je v tom, že se často zpracovává spolu s dalšími obilovinami, které do jeho složení lepek „dodají“. Jde však o stopové množství, tedy pokud vyloženě netrpíte celiakií (alergií na lepek), neměly by vám klasické ovesné vločky jakkoli ublížit. Naopak. Ovesné vločky jsou prospěšné pro zdraví, protože ve svém složení nabízejí dávku cenných nutrientů.
Co ovesné vločky nabízejí ve svém složení?
O co jsou nenápadnější, o to zajímavější je jejich složení.
- Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, které mají příznivý vliv na nervový systém a dopomáhají proto i k dobré náladě. Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro metabolické pochody uvnitř organismu, mj. jde i o zdravé trávení.
- Zdravé trávení a činnost střev vločky podporují i díky obsahu vlákniny. Ta funguje jako očistný kartáč střev. Tím však ještě nekončíme.
- Ovesné vločky se pyšní i obsahem minerálních látek jako je vápník, draslík, mangan, měď nebo železo. Jenom samotné železo hraje v lidském těle řadu důležitých rolí, mj. se účastní krvetvorby, tím nepřímo podporuje okysličení buněk a to, že mají energii pro své fungování. Železo se i proto považuje za jeden z prvků, které působí proti únavě a pomáhají v době psychického či fyzického přetížení. O takové situace v dnešním světě přitom není nouze.
- V neposlední řadě obsahují ovesné vločky esenciální aminokyseliny. Esenciální znamená nepostradatelné pro lidské zdraví, lidské tělo si esenciální aminokyseliny přitom neumí vyrobit a je třeba je přijímat prostřednictvím zdravé stravy.
- Z hlediska třech základních živin řadíme ovesné vločky mezi sacharidy, tedy fungují jako zdroj rychlé energie. Jde však o složené sacharidy, které se vstřebávají postupně a také postupně dodávají energii. Přispívají tak k pocitům sytosti. I proto jsou skvělou potravinou při hubnutí. Skvěle však zapadnou nejenom do dietního, ale do každého zdravého jídelníčku…
Jak využít ovesné vločky?
Ovesné vločky si již našly své místo na nejednom snídaňovém stole. Představují zdravou snídani, ale poslouží jako báječná svačina kdykoliv během dne. Při správné kombinaci s dalšími potravinami se z nich dá připravit i lehká večeře nebo oběd.
Ovesné vločky lze využít při přípravě mnoha druhů pokrmů. Hodí se například k zahuštění polévek a omáček. Jsou rozhodně zdravější než klasická jíška z bílé mouky. Dají se využít i při pečení a přípravě dezertů, především zdravějších variant dezertů. Báječně se hodí jako ingredience zdravých tyčinek a sušenek – vyzkoušet můžete například recept na ovesné sušenky ze špaldové mouky se skořicí a vanilkou.
Ovesné vločky? To je především ovesná kaše!
Asi nejčastěji se ovesné vločky připravují v podobě ovesné kaše. I ta má však nespočet různých podob. Obecně se v ní kombinují ovesné vločky, oříšky a semínka, ovoce, příp. mléko, jogurt, tvaroh apod. Vyzkoušet můžete například ovesnou kaši podle doktora Birchera.
Doktor Bircher byl švýcarským lékařem a velkým propagátorem zdravé výživy, ve které byly ovesné vločky nedílnou součástí. Byl to také vynálezce müsli, snídaňových cereálií, ve kterých ovesné vločky samozřejmě nemohou chybět.