Goji jsou exotickou pochoutkou, která je u nás k dostání především v sušené podobě. Toto drobné ovoce původem z Himalájí v sobě nese velkou sílu. Patří ke klíčovým plodům tradiční čínské medicíny. Pro své cenné složení s vysokým antioxidačním účinkem je označováno za nejhodnotnější ovoce vůbec. Plodům goji jsou přisuzovány omlazující účinky, údajně dokážou zpomalovat stárnutí organismu. Právě proto se označují jako elixír dlouhověkosti.
V tomto článku si plody goji představíme blíže a podíváme se na to, v čem jsou vlastně tak výjimečné.
Červený diamant z Asie
Jako goji se označují plody kustovnice čínské (Lycium chinensis) z čeledi lilkovitých. Jde o opadavý keř rozložitého tvaru, který dorůstá do výšky okolo 2 metrů. Přirozeně roste v himalájském podhůří, ale s trochou péče se dá pěstovat i v našich podmínkách.
Zářivě červené až červenooranžové bobule nápadně špičatého tvaru keř zdobí od druhého roku. Jsou však velmi náchylné na otlačení či poškození. Sklízejí se tak velmi šetrně a zpravidla se hned suší.
Sušené goji nabízejí zvláštní sladkokyselou chuť, která může připomínat rozinky, třešně nebo brusinky.
Plody goji jsou řazeny mezi tzv. superpotraviny.
Jsou bohatým zdrojem karotenů s antioxidačním účinkem a významným zdrojem vitamínu C. Obsahují i další vitamíny (E, B1, B6), dvacítku stopových prvků jako zinek, železo, vápník, hořčík, meď, selen nebo germanium. Vedle toho se pyšní i obsahem osmnácti druhů aminokyselin, včetně devíti esenciálních. V neposlední řadě najdeme v jejich složení asi padesát druhů flavonoidů. Mimořádně výživné bioaktivní složení dává plodům goji mnoho zdraví prospěšných vlastností.
Kustovnice čínská:
- má omlazující a regenerační účinky
- funguje jako účinný antioxidant
- je zdrojem vitality a mnoha výživných látek
- působí protizánětlivě
- posiluje imunitní systém
- příznivě ovlivňuje mozkovou činnost
- je prospěšná pro kardiovaskulární systém
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- podporuje okysličení tkání
- působí jako afrodiziakum
Jak si goji vychutnat?
Goji je u nás dostupné jako sušené plody, které se uplatní jako skvělá zdravá svačinka. Dají se konzumovat jen tak, ale i přidávat do jogurtu, tvarohu, müsli, ovesné či rýžové kaše apod. Dají se z nich připravovat moučníky a dezerty. Představují zdravější, barevně a chuťově zajímavější alternativu rozinek. Sušené plody goji poslouží také jako ingredience smoothies. Pokud je zalijeme vodou, můžeme si je vychutnat i jako čaj.
Goji se u nás dají sehnat i jako šťáva nebo doplněk stravy.
Tyto opěvované plody údajně nemají nežádoucí vedlejší účinky. Přesto se někdy upozorňuje, že ve větším množství mohou vyvolat zažívací potíže. Goji se nedoporučují velmi malým dětem a dle některých zdrojů ani těhotným ženám.
A co vy? Znáte kustovnici? Chutná vám? A jak si ji dáváte nejraději?