Dnes se hlásím opět z kuchyně! Nedávno jsem sepsala recept na Brownies a dnes vám ukážu, jak upéct další americkou dobrotu, tentokrát Cheesecake.
Cheesecake
A co je to vlastně ten známý „čískejk“? Po přeložení si možná představíte nějakou dortu posypanou sýrem. Alespoň tak jsem si cheesecake představovala já, když jsem ještě nevěděla, o co vlastně jde. Ale takový obrázek není pravdivý. Jde o můj teď už hodně oblíbený koláč, který se skládá z tenké vrstvy sušenkové (nebo piškotové, chceš-li) krusty a druhé, tlusté, vrstvy tvarohové směsi. Jak si takovou dobrotu připravit? To se dočteš právě v tomto článku!
Způsoby přípravy
Cheesecake je zákusek, který může být velmi variabilní. Je mnoho způsobů přípravy – ať už jde o pečené nebo nepečené formy. Já vám dnes ukážu recept na jednoduchý, čistý, pečený cheesecake bez jakýchkoli ozdob nebo doplňků. Těm se samozřejmě meze nekladou, je jen na vás, čím si svoji dortu ozdobíte nebo doplníte. Hlavní je ale základ!
Recept na cheesecake (přibližně 10-12 řezů)
200g sušenek / já požívám klasické máslové sušenky dostupné v jakémkoli supermarketu
100g másla
500g tvarohu / kombinace jemného plnotučného tvarohu a Mascarpone (případně Lučiny)
3 žloutky
50g cukru moučky
nastrouhaná citronová kůra
2 lžičky citronové šťávy
špetka soli
Je pravda, že cheesecake opravdu chutná lépe, když je do směsi přidán krém Mascarpone. Je sice dražší než tvaroh, ale stojí za to. Případně je možné přidat Lučinu nebo obyčejné pomazánkové máslo, to také splní efekt. Cukru se většinou taky nebojím, protože cheesecake je sám o sobě spíše méně sladký dezert (kvůli tvarohu a přidané citronové šťávě), takže záleží jen a jen na vás a třeba můžete přidat více než zmíněných 50g cukru. Ingredience máme, pojďme tedy na přípravu!
Návod k přípravě
- Do misky si nadrťte připravené máslové sušenky a přidejte k nim měkké máslo. Máslo může být také rozpuštěné, ale lépe se s ním pracuje, když je spíše v měkkém stavu. Ze směsi vytvořte hmotu, kterou se dá trochu tvarovat.
- Připravte si kulatou formu na zákusek s odnímatelným okrajem, vymažte máslem a zapněte troubu na 180 stupňů. Na dno i okraje formy vypracujte připravenou krustu tak, aby tvořila přibližně půl centimetru tlustou vrstvu. Pozor, aby v ní nebyly díry! Dejte na 10 minut péct a potom vytáhněte z trouby.
- Ve velké misce spolu utřete připravenou kombinaci tvarohů (dohromady 500g) s cukrem, žloutky a citronem (jak šťávou, tak kůrou). Přidejte špetku soli a asi 2 minuty míchejte, dokud nevznikne krásná směs, kterou snadno přelijete.
- Nalijte připravenou směs do formy a vložte do trouby. Pečte přibližně 30-40 minut, dokud na povrchu neuvidíte pevnější vrstvu.
- Po upečení vytáhněte z trouby a dejte vychladnout až na 12 hodin. Doporučuji po nějaké době přesunout i klidně do lednice – čím pevnější dort je, tím lépe chutná. Před odstraněním krajní formy raději okraje přejeďte nožem, abyste zabránili porušení korpusu.
Pár slov na závěr
Pokud se vám cheesecake hned poprvé nepovede, nezoufejte. Sama jsem se to učila dlouho a vyzkoušela jsem tolik receptů. Těch existuje mnoho, já jsem vám vybrala ten, který se mi už mnohokrát osvědčil. A tak vám přeji hodně štěstí a hlavně dobrou chuť!