Dnes jsem si pro vás připravila něco trochu jiného, než obvykle. Pečení je mou velikou vášní, přestože v něm nejsem ještě úplně nejlepší. Hlavní ale je, že mě to baví. Ráda objevuji nové recepty a jídla, na kterých bych si mohla pochutnat. Často peču různé druhy sušenek a o Vánocích jsem s radostí pomáhala s cukrovím. Teď vám ale sdělím kouzlo jedné americké dobroty, kterou si doma dělám obzvláště ráda – Brownies. Že nevíte, o co se jedná? Pokračujte ve čtení a dozvíte se jak na to!
Brownies
S čistým svědomím můžu říci, že tato dobrota je má nejoblíbenější sladkost, která kdy existovala. Brownies je něco mezi sušenkami a klasickou buchtou, jenom prakticky skoro celé z čokolády. Určitě doporučuji zkusit, protože chuť je opravdu lahodná!
Recept na přibližně 16 čtverečků brownies:
- 350g čokolády (nejlépe s obsahem kakaa 50-60%)
- 250g másla
- 4 vejce
- 250g krupicového cukru (do brownies patří hnědý, ale bílý nebude tak moc vadit)
- 85g hladké mouky
- půl lžičky prášku do pečiva
Chtěla bych k těm ingrediencím něco dodat. Co se týče čokolády (ta je opravdu základ), můžete nakombinovat i více druhů, ale vždy tak, aby výsledná váha byla podle receptu. Já třeba většinou přidávám ke třem tabulkám tmavé čokolády taky jednu mléčnou. Brownies tak mají jemnější chuť. Také vyvstává často otázka: Cože, tak málo mouky? Tato gramáž je správná, nebojte. Brownies není bábovka nebo dortový korpus. Stačí opravdu tak málo.
Návod k přípravě:
- Nejdříve musíte nalámat čokoládu a spolu s máslem ji rozpustit. Dejte pozor, aby se čokoláda i máslo rozpustili pořádně.
- Do misky vyšlehejte vejce s cukrem. Výsledná hmota by měla být světlá a hustá. Cukr se nemusí úplně rozpustit, ale je důležité směs pořádně promíchat i po šlehání.
- Vyšlehanou hmotu v misce pomalu a opatrně vmíchejte do předem rozpuštěné čokolády a rovněž promíchejte.
- Pomocí síta prosijte na povrch směsi mouku spolu s práškem do pečiva (pozor, aby jej nebylo více, než je předepsáno) a všechno spolu zamíchejte.
- Vytáhněte si menší pekáček nebo plech (kolem 20x30cm), lehce ho vymažte nebo vyložte pečícím papírem (pěčící papír je lepší, brownies se přilepí). Následně vlijte směs do pekáčku. Vrstva by měla být hrubá asi 2 centimetry.
- Pečte asi půl hodiny na 150-160°. Na povrchu se vytvoří křehká vrstva pevná na dotek, s mírným odleskem, ale suchá. Pokud takovou vrstvu nevidíte, i tak vytáhněte pekáček ven. Zdání klame – brownies je opravdu po té půlhodince hotové.
A je hotovo! Malé tipy na konec
Po vytáhnutí z trouby bude brownies ještě horké, tedy čokoláda se bude roztékat. Nechte těsto ještě trochu dojít a vychladnout. Až po ztuhnutí získá brownies tu správnou konzistenci. Také je důležité zmínit, že se moc nevyplatí nějak více experimentovat. Pokud se nebudete držet receptu, brownies se prostě nepovede. Je možné přidat třeba oříšky, bílou čokoládu nebo trochu ovoce, ale hlavně s mírou!
Na závěr vám chci popřát krásný zážitek při pečení a ještě krásnější zážitek z ochutnávek. Pokud jste recept vyzkoušeli, nebo máte jakékoli otázky, komentáře jsou vám určitě k dispozici.
Hledáte zajímavé recepty? Vyzkoušejte sous-vide vaření doma!
Dobrou (čokoládovou) chuť!
Právě jsem dopekla podle vašeho receptu.
Musím říct, ze je to přesně to, co jsem hledala! Žádný předešlý recept mi nevytvořil tak žádanou kůrčičku. Brownies je krásně křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.
Děkuji moc a přeji spoustu vyvedených gastronomických kousků 🙂
Nejlepší recept