2 základní zásady jak přežít léto ve zdraví

Léto ve zdraví
2 základní zásady jak přežít léto ve zdraví

Že už je toho tepla trochu moc? Žár letního slunce může být někdy až nebezpečný. Léto, to nejsou jen radovánky a dovolená. K létu patří i úpal, úžeh, dehydratace organismu. Vysoké teploty mohou vést až k přehřátí, kolapsu organismu. A to ještě není všechno.

Léto znamená také zvýšené riziko zažívacích trablů, ať už kvůli změnám ve stravování, či kvůli tomu, že v teple se všechno snáze zkazí. K tomu se dají připočíst i nejrůznější mykózy, vaginální infekce nebo třeba úrazy. To vše nám v létě hrozí.

Co s tím? Jak si užít léto? Jak přežít léto ve zdraví?

Držte se dvou základních zásad pro léto ve zdraví

1.  Dodržujte pitný režim

Obyčejná voda vám v létě bude nanejvýš užitečná. Nejenom jako vnější ochlazení, ale také pro ochlazení vnitřní. Jednou z klíčových funkcí vody v organismu je totiž termoregulace. Pitný režim v létě také pomáhá nahradit ztráty tekutin dané zvýšeným pocením. Proto v létě pijte, pijte více než jindy.

Co pít?

Nejlepší je čistá voda, ale občas si můžete dopřát i různá zpestření. Zapomeňte přitom na přeslazené limonády, koly nebo džusy. Raději si dejte ředěné čerstvé ovocné či zeleninové šťávy, vlažný zelený čaj či některou z domácích limonád. Může to být třeba klasická citronová limonáda, rybízová limonáda, malinová limonáda, melounová limonáda, levandulová limonáda a další a další.

Receptů na zdravé domácí limonády najdete mnoho, tak třeba v tomto článku, kde se dozvíte i více o pitném režimu jako takovém.

Letní jídelníček
Letní jídelníček – ovoce, zelenina a zakysané mléčné výrobky – to je to pravé!

2. Dodržujte pravidla zdravého stravování

Každý asi známe ten pocit, kdy je nám z těžkého jídla těžko. A léto by mělo být protkané lehkostí, tedy i letní jídelníček by měl být lehký.

Lehkost dodá letnímu jídelníčku zejména ovoce a zelenina, které jsou v létě dostupné více než kdy jindy. Ovoce a zelenina jsou plné cenných látek, které pomáhají k tomu, aby všechny systémy lidského organismu fungovaly přesně tak, jak mají. Jsou také bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky proti volným radikálům. Ty mohou v těle vznikat například i v důsledku nadměrného slunečního záření.

V létě přijdou vhod i probiotické kultury obsažené například v zakysaných mléčných výrobcích. Pomáhají předcházet zažívacím potížím, příznivě ovlivňují střevní mikroflóru, a tím i posilují imunitní systém. Posílená imunita se hodí třeba proto, abychom lépe zvládali rizikovější stravu, prostředí a útoky různých škodlivých mikroorganismů, třeba kvasinek.

Takový jogurt, který obsahuje užitečné probiotické kultury, v létě udělá velkou službu, navíc má přirozeně chladivé účinky. Dostupné jsou také další chladivé potraviny, které nenásilně a zdravě osvěží. Bude to třeba okurka nebo některé bylinky jako je tolik oblíbená máta. Více o chladivých potravinách najdete v tomto článku…

Chladivé potraviny - okurek
Chladivé potraviny jsou pro léto jako stvořené!

Chcete vědět víc? Tady jsou další články s podobnou tématikou:

Written By
More from rakri
Brahmi (bakopa) – bylinka na paměť a koncentraci
Dobrá paměť se hodí každému z nás, stejně jako schopnost koncentrace a...
Čtěte více
Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *