Že už je toho tepla trochu moc? Žár letního slunce může být někdy až nebezpečný. Léto, to nejsou jen radovánky a dovolená. K létu patří i úpal, úžeh, dehydratace organismu. Vysoké teploty mohou vést až k přehřátí, kolapsu organismu. A to ještě není všechno.
Léto znamená také zvýšené riziko zažívacích trablů, ať už kvůli změnám ve stravování, či kvůli tomu, že v teple se všechno snáze zkazí. K tomu se dají připočíst i nejrůznější mykózy, vaginální infekce nebo třeba úrazy. To vše nám v létě hrozí.
Co s tím? Jak si užít léto? Jak přežít léto ve zdraví?
Držte se dvou základních zásad pro léto ve zdraví
1. Dodržujte pitný režim
Obyčejná voda vám v létě bude nanejvýš užitečná. Nejenom jako vnější ochlazení, ale také pro ochlazení vnitřní. Jednou z klíčových funkcí vody v organismu je totiž termoregulace. Pitný režim v létě také pomáhá nahradit ztráty tekutin dané zvýšeným pocením. Proto v létě pijte, pijte více než jindy.
Co pít?
Nejlepší je čistá voda, ale občas si můžete dopřát i různá zpestření. Zapomeňte přitom na přeslazené limonády, koly nebo džusy. Raději si dejte ředěné čerstvé ovocné či zeleninové šťávy, vlažný zelený čaj či některou z domácích limonád. Může to být třeba klasická citronová limonáda, rybízová limonáda, malinová limonáda, melounová limonáda, levandulová limonáda a další a další.
Receptů na zdravé domácí limonády najdete mnoho, tak třeba v tomto článku, kde se dozvíte i více o pitném režimu jako takovém.
2. Dodržujte pravidla zdravého stravování
Každý asi známe ten pocit, kdy je nám z těžkého jídla těžko. A léto by mělo být protkané lehkostí, tedy i letní jídelníček by měl být lehký.
Lehkost dodá letnímu jídelníčku zejména ovoce a zelenina, které jsou v létě dostupné více než kdy jindy. Ovoce a zelenina jsou plné cenných látek, které pomáhají k tomu, aby všechny systémy lidského organismu fungovaly přesně tak, jak mají. Jsou také bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky proti volným radikálům. Ty mohou v těle vznikat například i v důsledku nadměrného slunečního záření.
V létě přijdou vhod i probiotické kultury obsažené například v zakysaných mléčných výrobcích. Pomáhají předcházet zažívacím potížím, příznivě ovlivňují střevní mikroflóru, a tím i posilují imunitní systém. Posílená imunita se hodí třeba proto, abychom lépe zvládali rizikovější stravu, prostředí a útoky různých škodlivých mikroorganismů, třeba kvasinek.
Takový jogurt, který obsahuje užitečné probiotické kultury, v létě udělá velkou službu, navíc má přirozeně chladivé účinky. Dostupné jsou také další chladivé potraviny, které nenásilně a zdravě osvěží. Bude to třeba okurka nebo některé bylinky jako je tolik oblíbená máta. Více o chladivých potravinách najdete v tomto článku…